Súťažiaci Slovak Roasting Masters Košice 2024

Vstúpte do sveta kávovej excelentnosti a nechajte sa uniesť fascinujúcim príbehom dvanástich nadšencov, ktorí si zmerajú sily v umení praženia kávy. Každý z nich prichádza s jedinečným príbehom, vášňou a snahou o dokonalosť, na ceste za vytvorením nezabudnuteľnej šálky kávy.

Filip Lorinc, bloger a pražiar Melody Roastery

Ahojte, moje meno je Filip a káve (hlavne tej výberovej) sa venujem niekoľko rokov. Začínal som ako domáci barista. Neskôr som sa presunul za reálny bar ako barista v kaviarni s výberovou kávou. Dnes ma živí hlavne “online baristika”. Píšem o káve a tvorím content pre www.blogokave.sk

Popritom som minulý rok začal pražiť v košickej pražiarni Melody roastery. To mi otvorilo úplne novú dimenziu kávového sveta, ktorá ma poriadne vcucla. Účasť na Slovak Roasting Masters beriem ako možnosť nabrať nové skúsenosti a zmerať si sily s oveľa skúsenejšími pražiarmi.

Peter Szabó, pražiareň Coffeein

S kávou pracujem od roku 2011, kedy som založil e-shop coffeein.sk. Praženiu samotnému sa venujem zhruba 10 rokov. Neustále sa chcem posúvať vpred a zlepšovať svoje schopnosti pražiara a aj svoju senzoriku. No zároveň som aj veľmi súťaživý a aj preto som sa prihlásil do tejto súťaže. Taktiež chcem vedieť, ako som na tom v porovnaní s inými pražiarmi na Slovensku. Veľmi sa teším na to, že ochutnám 12 ciest, ktorými sa dá upražiť tá istá káva.

Martin Morbacher GOLDEN ROASTER – víťaz súťaže

Moje meno je Martin, káve ako celku sa venujem už nejaký ten rok, no hlavnou vášňou je práve samotné praženie. Taktiež som veľkým priaznivcom súťaženia, najmä preto, lebo posúva hranice a povedomie o výberovej káve ďalej, a taktiež je skvelou príležitosťou pre spojenie a rozšírenie samotnej kávovej komunity. Aktuálne pôsobím – Black, Morbicoffee.

Jaroslav Grexa, pražiareň Mechanical Coffee

Volám sa Jaroslav Grexa a s kávou pracujem na rôznych pozíciách už skoro 10 rokov. Som zakladateľom spoločnosti JOE’s Beans – teraz nás však môžete poznať pod názvom MECHANICAL COFFEE zo sídlom v Poprade. Tu sa snažíme vyladiť technológie pre kaviarne, pomáhame im napredovať a snažíme sa priblížiť rôznorodosť chutí výberovej kávy širokej verejnosti. Taktiež pracujem na krásnom projekte v Košiciach ako pražiar / konzultant. Projekt pod názvom “Contessa” môžete nájsť priamo na hlavnom námestí. Ako pražiar sa snažím nájsť balans medzi svetom “čokoládovejších” chutí a krásnou ovocnosťou výberovej kávy.

Lukáš Lot, pražiareň LOT

Som Lukáš Lot, zanietený pražiar výberovej kávy a zakladateľ spoločnosti Lot Roastery so sídlom v Bratislave. S výberovou kávou som začal pracovať pred 9 rokmi ako barista. V posledných 5 rokoch som upriamil pozornosť na praženie kávy a posledné 2 roky sa venujem budovaniu vlastnej značy LOT. Som nadšený, že môžem súťažiť v slovenskej súťaži v pražení kávy a chcem ukázať svoju odbornosť a oddanosť tomuto remeslu.

V roku 2015 som mal tú česť vyhrať súťaž World Aeropress Competition, čo je úspech, ktorý ešte viac naštartoval moju vášeň pre dokonalosť v tomto odvetví.

Igor Rutšek, pražiareň Diamond´s Roastery SILVER ROASTER – 2. miesto

Som Igor Rutšek a s hrdosťou vám predstavím svoj svet, ktorý sa točí okolo vône a chuti skvelej kávy. Svoju vášeň a oddanosť tejto nápojovej kultúre naplno prežívam v pražiarni, ktorú považujem za svoj druhý domov – Diamond´s Roastery. U nás v pražiarni je hlavným cieľom praženia zachovať chuť kvalitnej vstupnej suroviny, ktorú vyberáme a nakupujeme. Ako zástupca Diamond´s Roastery som sa rozhodol prijať výzvu a zúčastniť sa Slovak Roasting Masters.

Teším sa na stretnutie s vami v rámci Slovak Roasting Masters Košice 2024 a na to, že spolu budeme cestovať svetom chutí a vôní kávy.

Matej Zachar, pražiareň Idylika

Ahojte,

moje meno je Matej a to, že sa chcem venovať káve, som zistil už na strednej počas baristického kurzu. Začal som vyhľadávať výberovú kávu, alternatívnu prípravu, kávove festivaly, súťaže a všetko čo je s kávou spojené. Nestačilo mi to a ku káve som sa chcel dostať bližšie a tak som začal experimentovať s pražením, pol kilovou pražičkou, až kým neprišla ponuka s nápadom otvoriť Idyliku.

Oliver Pešta, pražiareň Kávoholik

Ahoj volám sa Oliver a pracujem ako pražiar vo firme Kávoholik. Praženiu sa venujem posledné 2 roky, predtým to bola zväčša práca za barom. Som rád, že konečne tu máme dáku súťaž pre pražiarov. Teším sa na súťažné kafe. Vidíme sa v Košiciach!

Patrik Jaroš, pražiareň Frišná káva

Volám sa Patrik Jaroš, žijem na Strednom Slovensku neďaleko Detvy, kde pražím kávu. Praženiu sa venujem približne 4 roky, ale okrem toho pracujem ako IT konzultant a taktiež pôsobím ako ocko na plný úväzok. Mám rodinu, 2 deti (chlapcov), ktorí chcú tiež pražiť:). Vždy ma bavilo a fascinovalo cestovanie a spoznávanie nových vecí a aj preto som sa dostal k praženiu kávy.

Michal Maliarik, pražiareň Coffia BRONZE ROASTER – 3. miesto

Michal je renomovaný pražiar kávy a zakladateľ pražiarne Coffia, ktorá sa zameriava na výberovú kávu najvyššej kvality. Michal je nielen vášnivým pražiarom, ale aj certifikovaným odborníkom v oblasti praženia kávy (SCA Roasting Professional) a certifikovaným senzorickým profesionálom (SCA Sensory Professional). Michal je členom Specialty Coffee Association a Cechu pražiarov. Je známy svojím prístupom k výberu kávy, pri ktorom uprednostňuje kávy s hodnotením aspoň 87 bodov podľa SCA, a zameriava sa na jedinečné a komplexné kávy bez akýchkoľvek umelých prídavkov.

Miroslav Boltman, pražiareň Barista coffee roasters

Tak teda volám sa Miroslav Boltvan, som z Lučenca, káve sa venujem už 12 rokov a od roku 2017 vo vlastnej kaviarni. Začínal som ako barista a v roku 2019 som založil moju pražiareň Barista roasters. Káva je moje hobbi, rád objavujem nové chute, nové spracovania a hľadám ideálne roasty. Najračej mám filtorvané kávy.

Veronika, pražiareň Sweetbeans coffee

Ahoj… Som Veronika alebo ako ma mnohí poznajú Benka a pražim kávu vo Sweetbeans coffee. Sweetbeans je môj druhý domov,tak sa tu aj cítim. Keď ma ľudia nenájdu vo Sweetbeans,tak možno práve bežím nejaký trail niekde v horách. Cez týždeň zvyknem časť dňa tráviť v gyme, keďže sa venujem aj crossfitu. A je dosť možné,že párkrát do roka objavujem zvyšok sveta, keďže rada vypadnem načerpať energiu a poznať miestnu kuchyňu iných krajín sveta, hlavne teda vegánsku. Popri všetkých výletoch si zájdem na kávu, aby som zistila ako fungujú ostatné pražiarne, aké sú nové trendy, čo ľudia aktuálne pijú. Praženie si užívam, prijímam každú kritiku,lebo vždy je priestor na zlepšenie ale samozrejme najradšej mám pozitívne feedbacky 😍

Všetkým súťažiacim držíme päste a tešíme sa na ochutnávky!

Súťaž Slovak Roasting Masters Košice 2024 hrdo podporuje Bero Polska.
Bero Polska – člen Neumann Kaffee Gruppe – poprednej skupiny obchodovania so zelenou kávou a poskytovania služieb.