Začína to tu. Milovníci kávy, pripravte sa na jedinečný zážitok! S hrdosťou vám predstavujeme 12 súťažiacich pražiarov Slovak Roasting Masters Bratislava 2025. Príbehy 12 talentovaných pražiarov. Títo nadšenci sa neboja súťažiť a sú pripravení ukázať svet, čo v nich drieme.

Matej Rybár – Be:Café
Som zakladateľ pražiarne kávy Be:Café, a firmy AEGIS Coffee Company, ktorá dováža zelenú kávu. S kávou som začal pracovať počas vysokej školy, kedy som začal predávať pražiarňam zelenú kávu. O 3 roky neskôr som kúpil pražičku a urobil taktiež vlastnú pražiareň. Všetko čo sa kávy týka je moje hobby a zároveň aj práca.

Filip Lörinc, blogokave a Melody Fine Roastery
Moje meno je Filip a káva ma baví a živí. O káve píšem pre portál www.blogokave.sk a zároveň ju pražím v pražiarni Melody Fine Roastery. Okrem kávy mám rád dobré jedlo, cestovanie a súťažne sa venujem bedmintonu.
Toto je môj štvrtý Roasting Masters a súťaž ma doposiaľ veľmi bavila. Teším sa a vidíme sa na festivale!

Igor Rutšek – Diamond´s Roastery
Ahojte, volám sa Igor Rutšek a pracujem v pražiarni výberovej kávy Diamonds Roastery. Káva je pre mňa nielen práca, ale aj vášeň. Milujem objavovať nové chute, experimentovať s pražením a hľadať ten dokonalý profil v každom zrnku.
Vo voľnom čase sa venujem športu, najmä hokeju, volejbalu a v poslednom čase aj padlu. Rád tiež trávim čas s priateľmi pri komplikovanejších spoločenských hrách, kde sa často ukáže, kto má lepšiu stratégiu (alebo viac šťastia).

Adam Tančin – Cipolla Caffé
Som vášnivý pražiar a barista v Cipolla Caffe, kde sa s láskou venujem každej fáze prípravy kávy – od výberu kvalitných zŕn až po dokonalé upraženie. Káva je pre mňa viac než len nápoj; je to umenie, ktoré si vyžaduje precíznosť, trpezlivosť a neustále zdokonaľovanie techniky. Moja práca je mojím poslaním, a preto sa neustále snažím objavovať nové spôsoby, ako priniesť jedinečný zážitok v každom šálku. V Cipolla Caffe sa snažím ponúkať našim zákazníkom kávu, ktorá je nielen kvalitná, ale aj plná charakteru a príbehu.

Olivia Ann Vojar – Fest Čierny Deň
Ahojte, som Olivia a milujem kávu. Aj keď sa jej venujem len pár rokov, mám za sebou niekoľko veľkých úspechov ako je 3. miesto v Slovak AeroPress Championship a obrovský úspech – 2. miesto Czech Cup Tasters.
Pracujem na dizajne a produkcii festivalu Fest Čierny Deň, učím sa pražiť a počas bežných dní ma nájdete za barom divadelnej kaviarne Café na Peróne.

Jakub Sobota – Headbag Roasters
Ahojte, som Jakub a káve sa venujem už viac než dekádu. Pracoval som niekoľkých skvelých kávových projektoch ako European Coffee Trip, založil som festival výberovej kávy Fest Čierny Deň a už necelý rok pracujem na vlastnom pražiarenskom projekte – Headbag Roasters.
Milujem kávu v celej jej podstate, preto sa do každej šálky snažím vložiť maximum chutí a vášne!

Jakub Jandík – Goriffee
S kávou pracujem vyše dekády. Momentálne pôsobim ako pražiar v Goriffee. Káva ja pre mňa radosť a pracovať s ňou je viac než americký sen. Zároveň rád skúšam nové veci a súťaže sú vždy možnosť niečo nové sa naučiť. Takže pome na to 🙂

Bohumír Luzar – pražiareň Rýdze
Volám sa Bohumír Luzar a spolu s manželkou stojíme za rodinnou pražiarňou Rýdze v Golianove.
Profesionálne pražím síce len necelý rok, no káva je pre mňa totálna vášeň. A práca s ňou ma neskutočne baví – je to presne tá kombinácia technickej precíznosti a citu pre detail, ktorú milujem.
Fascinuje ma, ako môžem ladiť chute a ovplyvniť finálny profil do posledného detailu. Preto je mojou filozofiou hlavne neustále experimentovať, učiť sa a zdokonaľovať v tomto remesle.
Najväčšiu radosť mám z práce s ovocnými africkými kávami. Vždy sa snažím dostať na povrch celé to spektrum chutí a ukázať ich plný potenciál.
Je to moja prvá súťaž, takže prichádzam s otvorenou mysľou a rešpektom. Chcem sa hlavne učiť. Veľmi sa teším na komunitu, na inšpiráciu a budem naozaj vďačný za každú spätnú väzbu. Práve tá ma posúva vpred v tejto práci, ktorej s vášňou venujem každú voľnú chvíľu.
Kto by chcel vedieť viac, príbeh našej cesty nájdete na praziarenrydze.sk alebo na blogokave.

Jakub Ševčík – black.
Identitou našej pražiarne black. bolo vždy rásť skrz súťaženie – aj preto aspoň na chvíľu vymením nudnú administratívu za zábavu s pražičkou. Jakub z black.

Václav Faltus – Zlaté Zrnko
Volám sa Vašo Faltus a v roku 2015 som založil pražiareň kávy Zlaté Zrnko. Kávu som začal spoznávať v Taliansku počas štúdií na univerzite v Rimini, ale naplno som sa k nej vrátil až keď nám káva v našej firme v kancelárii nechutila a rozhodli sme sa pre šialený krok začať pražiť kávu. Svet kávy napreduje a ja sa v ňom snažím dodať zákazníkom kávu, ktorú sa radi vrátia kúpiť a bude vhodná na ich spôsob prípravy.

Mayo Galuška – 9 Grams Coffee
Je zakladateľom značky 9 Grams Coffee — pražiarne kávy, ktorá sa orientuje na špecializované kávy. Stojí za značkou / e-shopom Coffeeart, ktorý ponúka široký sortiment – od kávy až po kávovary a príslušenstvo. Bol národným koordinátorom pre slovenskú pobočku Specialty Coffee Association (SCA) a aktívne sa podieľa na rozvoji kávovej kultúry na Slovensku. Zdôrazňuje, že praženie kávy nie je len výroba štandardizovaného produktu, ale „celoživotná cesta“.

Peter Ruman – Profile Coffee Roastery
Volám sa Peter Ruman, pochádzam z malého mesta na strednom Slovensku, Krupina. Viac než 25 rokov pôsobím v gastronómii. Skúsenosti som zbieral doma aj v zahraničí – v Írsku a vo Francúzsku na výletnej lodi. Káva ma sprevádza už 15 rokov a splnil sa mi sen pražiť vlastnú kávu. Absolvoval som kurz praženia v London School of Coffee a som držiteľom certifikátu SCA. Dnes stojím za značkou Profile Coffee Roastery a dvomi kaviarňami Profile, kde sa snažím spájať remeslo, kvalitu a poctivý prístup ku káve.

